Dick Bruna (1)    Dick Bruna (2)    Dick Bruna (3)    Paffen    Caballero 
   NRC/H    Helsinki    Olivier B.    De broers Mendini    toen op het web 
   Tijdelijk    In de tang van J.P.    Erasmus    Arnhem    Dicht/Open    Afgang  


Zet ze op elkaar, die 60 nijntjes van elk 1 meter 80 en je komt bijna zo hoog uit als de Utrechtse Domtoren: 108m versus 120 meter en 38 centimeter. Maar ook gewoon op de grond zetten ze kracht bij aan nijn's zestigste verjaardag!

De zestigste verjaardag van nijn wordt luister bijgezet door onder meer met de art parade. In het kort: aan zestig kunstenaars binnen- en buitenland, diverse disciplines) is gevraagd een 1.80 meter hoog blanco beeld van nijntje te decoreren. (iedereen doet mee). Het resultaat was/is te zien op verschillende locaties in Nederland en Japan. Na afloop vindt een veiling plaats, in het Rijksmuseum, ten behoeve van UNICEF (onderwijsprojecten). Idee en organisatie: uitgeverij Mercis en World of Delights. De meest geslaagde 'nieuwe nijntjes' vind ik de ogenschijnlijk meest simpele, met een idee. Zoals de bijdrage van Irma Boom, die in de oren van nijn het vredesteken ziet. En ik moet toegeven; ook sommige rijkelijk gellustreerde nijntjes (vol bloemen, boompjes, beestjes) dan wel in jasjes die dick nooit zou bedenken, hebben charme.

Alles zien? Ga naar nijntjeartparade.nl>>
Zien en lezen? Koop het boek...ISBN 789056 476267

Het atelier van Dick: nu in het Centraal Museum

Jeruzalemstraat 3, vlak bij de Oudegracht. Hoe vaak ik er ben geweest? Vaak. Alleen of met Myrthe en Nienke.


Met Nienke, 10 maart 1996

In 2011 stopt Dick definitief met werken. En dus met elke dag in de ochtendstond op de fiets naar het atelier. Met onderweg een kop verse koffie. Opmerkelijk detail: naast de drukke agenda 2011 ligt de lege collega 2012. Vraag: wat nu?


Vrijdag 18 september 2015 ga ik, huiverend en wel, naar Utrecht. Naar de (her)opening van het atelier. Op zolder in het Centraal Museum. Speciaal voor familie, vrienden, collega's en andere intimi. Oudste zoon Sierk houdt een toespraak. Na het welkom van directeur Edwin Jacobs. Dan naar boven...

Ik sta enige angst uit. Dat het atelier te letterlijk is nagebootst, terwijl Dick zelf toch absent is. Gelukkig valt het reuze mee. De ruimte geeft een prima indruk, gevoel ontaardt niet in sentimentaliteit, er is geen sprake van overdreven heldenverering.


Foto: Hes van Huizen

Wel krijg je een goed idee van waarmee Dick zich in een jaar of dertig omringt, waarmee hij werkt, samenwerkt. Van pen, penseel en potlood tot schaar en papier. Van cadeautjes, fanmail en foto's tot de stoel voor een middagdutje. Aangevuld met een typerende film, een set 360 graden beelden van toen en het kunnen volgen van het maken van een tekening.


Voor mij het meest ontroerend: bij de ingang staat Dick's fiets...


www.centraalmuseum.nl

Nijn en ik in het Rijks!
Dick Bruna heeft een deel van zijn oeuvre in langdurig bruikleen gegeven aan het Rijksmuseum: 120 werken. Boekomslagen (Zwarte Beertje/Havank), Nijntjetekeningen natuurlijk (eindselectie voor het boekje De brief van Nijntje) en reclame-uitingen. Waaronder het karnemelkaffiche dat Dick en ik samen maken - in 1971. Voor het Nederlands Zuivelbureau, zeer gewaardeerde klant van Prad. Alwaar ik werk, ten tijde. Eigenlijk: een serie van drie - op rij geplakt, alvorens er billboards voorhanden zijn. Fris, lekker en gezond zijn de handgeschreven argumenten. www.rijksmuseum.nl O, wat een eer! (Voor mij dan).

Meer>>

In Utrecht staat een huis. Het Dick Bruna Huis. En daar is het feest. Omdat het vijf jaar bestaat. Vijftien ontwerpers en illustratoren zijn van de partij. Met een speciale feestjurk voor Nijntje. Op uitnodiging van het Centraal Museum. Onder hen: Clements Ribeiro, Lidewij Edelkoort, Edwin Oudshoorn, Anrealage uit Japan en Dick Bruna zelf. Nijntje in de mode. Het hele jaar door. www.centraalmuseum.nl

Ook kinderen ontwerpen>>

      

   >>

De Volkskrant, 13,14,15,17,18 maart '08. De heer-in-consult lijdt onder het uit huis gaan van de kinderen.
Meer goedkoop sentiment dan emotie, trouwens. www.sigmund.nl


Het atelier van Dick Bruna (net tachtig), Canon, 20 september 2007

>>

In juni 1965 (ik ben 27) verschijnt het eerste interview met Dick Bruna. Geschreven door Jaco Groot en mij. Voor Streven, maandblad over geestesleven en cultuur, verspreid in Nederland en Vlaanderen, sterk verbonden met de Jezuïeten. Eveneens in de vroege jaren zestig organiseren we de eerste expositie van werk van Dick. In het internationaal studenten- en cultureel centrum
De Drommedaris, Enkhuizen. Ik ben daar ruim vijf jaar "cultureel directeur", een onbezoldigde bezigheid die onder meer 44 tentoonstellingen oplevert.

Dick in Streven>>

In het Reclame Jaarboek 2002 van de Art Directors Club Nederland wordt Dick opgenomen in de Eregalerij. Een foto (oranjerood) duidt zijn voornaamste karaktertrekken: nieuwsgierig, resoluut, secuur, creatief. (Zijn vrouw Irene zal over "resoluut" anders denken, maar goed). Aan de hand van een aantal gesprekken schrijf ik een stuk: Rozengeur en ruggengraat. Het wordt helaas in een onherbergzame typografie gepubliceerd. >Nu lezen aanbevolen

Samen met De Designpolitie ontwerpt Dick in 2008 het wereldwijde jaarboek van de
BNO 'My Dutch Design'. Tiende editie. Hier de oproep tot deelname. www.bno.nl en dan zoeken...

De andere kant van dick. Een zondagochtendgesprek.>>

Mini interview in de Volkskrant van 4 juni '08>>

Dick in Japan. Vrijplaats in de Volkskrant.>>