Dick Bruna (1)    Dick Bruna (2)    Dick Bruna (3)    Paffen    Caballero 
   NRC/H    Helsinki    Olivier B.    De broers Mendini    toen op het web 
   Tijdelijk    In de tang van J.P.    Erasmus    Arnhem    Dicht/Open    Afgang  


De Koning/Koopman krijgt op staatsbezoek in China, ergens in een dorpje, twee Nijntjes cadeau! Voorts krijgt het land dat hij vertegenwoordigt twee Pandaberen. In bruikleen. Dat is een bijzondere eer. (En een kostbare. De dieren eten dagelijks grote hoeveelheden bamboe). (Eind oktober 2015)

Nijn in streektaal. En de heilzame invloed op stad en land. Onder het hoofdredactionele commentaar in de Volkskrant, 29 september 2014

Karnemelk lekker fris, Een bril is best leuk, Mes hommages Mr. Lautrec!, Zwarte Beertjes, De krant in Nederland. Een liefdevolle selectie - vaak vroege - affiches van Dick. Zorgvuldig opgehangen. Aan de Grote Oost 2-4 te Hoorn. Vlakbij het Westfries Museum. Tot en met 19 oktober 2014. www.affichemuseum.nl

Acryl op doek, 30 x 20 cm. Small Painter, door de Chinese kunstenaar Liu Ye, 2009/2010.

De fiets van Nijn (Expo Sjanghai, 8 oktober 2010)


en de fiets van Dick (Utrecht, twintig dagen later)


Het is een heel gezelschap. Dick Bruna (78), vrouw Irene, zonen Sierk en Mark, dochter Lon, als ik goed heb geteld vier kleinkinderen, Laurentien, de prinses die zo graag voorleest, een boodschapper (met grijns) van de commissaris van de koningin, mevrouw de burgemeester van de gelukkige stad Utrecht (flamboyant gekleed, met heel bijzondere ambtsketen), Pauline Terreehorst, de directeur van het Centraal Museum, de ambassadeur van Japan, tientallen vrienden en bekenden van Dick, museummensen, bewaking, media en nogal wat jeugdige Japanners. Doel van de toeloop: de officiële opening van het Dick Brunahuis, deel uitmakend van en tegenover het Centraal Museum, in de Agnietenstraat.

Het is het huis van Nijntje, in haar vele gedaanten en talen. Maar ook van het overige oeuvre van Dick. Betje Big, Boris en Barbara, Snuffie, Eegje Egel, de vogel Piet, het boek zonder woorden, de matroos. En boekomslagen (de legendarische Zwarte Beertjes: Maigret, Havank), affiches, werk in opdracht, vrij werk. Het huis is een paradijs voor kinderen. Kleuren wisselen, dingen draaien, computers zijn volop present. Je kunt filmpjes kijken en een musical en alle boekjes van Dick hangen aan de wand. Voor de ouderen zijn er tevens foto's, schetsen, attributen. Het eerste contract met de uitgeverij, A.W. Bruna en een bewonderende brief van architect J.J.P. Oud. Senioren moeten trouwens regelmatig door de knieën om goed te kunnen zien. Dat is prima, want houdt de leden lenig. De inrichting is waarlijk prachtig, sober, in de stijl van Dick,tot in details verzorgd. En de ruime winkel maakt uiterst hebberig. Er is een gelegenheidsboekje (NL., Engels, Japans) en een nieuw dik werk. Waarover later meer.

Gelukkig is de installatie van Krijn de Koning (een soort huis in het huis) behouden gebleven.

www.nijntje.nl     www.dickbrunahuis.com     www.mercis.nl     www.centraalmuseum.nl    


Illustrations Dick Bruna © copyright Mercis B.V. 1953-2009