Dick Bruna (1)    Dick Bruna (2)    Dick Bruna (3)    Paffen    Caballero 
   NRC/H    Helsinki    Olivier B.    De broers Mendini    toen op het web 
   Tijdelijk    In de tang van J.P.    Erasmus    Arnhem    Dicht/Open    Afgang  


16.

Per 31 december '09 stopt Anno, het promotiebureau voor NL geschiedenis, als zelfstandige organisatie. Een dag later is Anno educatie- en jeugdmerk van het Nationaal Historisch Museum.

15.

De museumsite is aanzienlijk opgefrist.
www.nationaalhistorischmuseum.nl

14.

www.basvanderschot.com

13.

12.NRC Handelsblad, 15 juni 2009

11.

10.NRC Handelsblad, 10 juni 2009

9.

Minder dan een maand na Bouwstenen verschijnt, bliksemsnel, het Visiedocument. Een goed verzorgd pamflet waarin de nieuwe directie de koers indiceert. Op eigen, tegendraadse, wijze. Ik heb het nog niet echt kunnen lezen. Bij ons vertrek naar Indonesië is het nog onderweg.

8.

Op 17 november wordt het rapport Bouwstenen aangekondigd. Het is kort tevoren overhandigd aan de heren Erik en Valentijn. Het bevat de weerslag van elf vergaderingen van de projectgroep, 120 interviews met professionals en gesprekken van voorzitter Atzo Nicolaï met prominenten. Zo kan de directie een vliegende start maken. Wordt gesteld. Ik vraag een exemplaar aan. Subiet. Maar snel met verzenden is men niet.

7.

Oud nieuwsbrief
Als de media al ruimschoots aandacht hebben besteed, aan Erik Schilp en Valentijn Byvanck, arriveert op 1oktober '08 de virtuele brief. Even lelijk als tevoren en opnieuw weinig zeggend.

6.

Maar nu
Vrijdag 26 september floept er een persbericht binnen. >> Niet van het NHM i.o. doch van het Zuiderzeemuseum. Waarin het heuglijk bericht dat Erik Schilp, sinds 2006 directeur te Enkhuizen, is benoemd tot algemeen directeur. Te Arnhem. Ik ken Erik via het Diaghilevfestival in Groningen, waarvoor ik dingen heb gedaan. In opdracht van de hoofdsponsor: Gasunie. Sindsdien ontmoeten we elkaar met enige regelmaat. En daar ben ik heel blij mee. Wat Erik in Enkhuizen heeft gerealiseerd - een ommezwaai in aanpak en denken - is heel bijzonder en spreekt me ten zeerste aan. NHM, proficiat!

Die avond vult NRC Handelsblad aan dat er, behalve Erik, nog een tweede directeur is benoemd, een inhoudelijke. Valentijn Byvanck van het Zeeuws Museum in Middelburg. Dat ken ik niet van nabij, maar ik weet dat ook daar sprake is van forse en aangename veranderingen. Ten goede.
Op 10 december '08 wordt bekend dat aan het Zeeuws Museum de belangrijkste Museumprijs van de Raad van Europa is toegekend. Vanwege 'de onverwachte verbanden die het legt tussen de streek en Europa, de focus op levendigheid, opwinding en interactie en het vermogen om jongeren te trekken' .

Bij het raadplegen van de website valt me op dat hij iets minder ADHD is dan voorheen en ook wat appetijtelijker oogt.

www.nationaalhistorischmuseum.nl
www.zuiderzeemuseum.nl
www.zeeuwsmuseum.nl

5.

Nieuwe nieuwsbrief
Donderdag 24 juli '08 ligt er een nieuwe nieuwsbrief in het virtuele bakje. Even lelijk als voorheen en wederom weinig zeggend.

4.

Nieuwsbrief en website
Donderdag 5 juni '08 arriveert de eerste nieuwsbrief. En vangen we een glimp op van de nieuwe huisstijl (?). Er wordt gewag gemaakt. Van een recent besluit van de ministerraad. Om officieel op te richten: de stichting Nationaal Historisch Museum. Beide Kamers hebben subiet een brief gekregen. Voorts is er een 'projectlab' gehouden over de positionering. Met een veelheid aan meningen... Tevens wordt de website aangekondigd:
www.nationaalhistorischmuseum.nl
Die site lijdt aan een soort virtuele ADHD: tekstvellen vliegen van links naar rechts en van boven naar onder. Niettemin moet je zelf regelmatig 'slepen' om verder te komen. Net als het nieuwsbriefhoofd stoot de vormgeving af. Saaiheid is troef, inspiratie valt ver te zoeken en reeds duikt onnodig Engels op: visitor centre.

3.

Gevraagd: twee directeuren
Op zaterdag 5 april '08 verschijnt in NRC/Handelsblad een wervingsadvertentie. Ruim een kwart pagina, via Holtrop, Ravesloot & Partners te Amstelveen. Reeds met een museumlogo, bestaande uit de aangevreten naam. Aangezocht worden de algemeen directeur en de inhoudelijk directeur. In beide gevallen m/v en voor een periode van vier jaar. Eventueel te verlengen. Er komt ook een directeur nieuwbouw. Druk aan de top?

2.

Een tijd is het stil. Dan,
eind januari '08, benoemt minister Plasterk de voorzitter van de Raad van Toezicht.
Het Tweede Kamerlid Atzo Nicolaï, à 1 dag per week. Naar mijn mening een uitstekende man. Hij moet, ook, op zoek naar een museumdirecteur. Nicolaï is woordvoerder cultuur van de VVD en draagt, subiet en heel netjes, die portefeuille over aan een ander. Niettemin ontstaat temet een politieke binnenbrand. Aangezwengeld door een CDA Kamergenoot met boter op haar hoofd. De minister houdt voet bij stuk.


1.Op woensdag 30 maart 2011 gaat het open. Om 14:00 uur. In Arnhem. In de Canontoren van Francine Houben, bureau Mecanoo. In de buurt van het Openluchtmuseum en Burgers' Zoo. Het Nationaal Historisch Museum. Arnhem doet hiermee Den Haag en Amsterdam in het stof bijten. En terecht. Den Haag koppelt te veel aan parlementaire historie. Amsterdam klopt arrogant op de borst en biedt nauwelijks iets. Geen gebouw, geen inhoud, geen geld. Zie het verschil op de stedelijke websites. Te Amsterdam heb je de zoekmachine van node. Dan vind je iets magers. Diapositief gezet, in corps kruimel, dus vrijwel onleesbaar. Bij Arnhem staat het complete voorstel on line. Goed vormgegeven en indrukwekkend van visie en aanpak. Of het ook allemaal zo verloopt is de vraag. Nachtminister Ronald Plasterk heeft, nogal dreigend, uitgeroepen dat het een rijksmuseum wordt, onder rijkstoezicht. En dat hij een rijkskwartiermeester zal benoemen...


>>

Overigens brengt Den Haag een actiecomité in stelling. Waarin onder meer Arthur Docters van Leeuwen (AFM), de directeur van perscentrum Nieuwspoort en Antoinette Visser (directeur van het Haags Historisch Museum). Mikpunt: de Tweede Kamer. Troef: 'Van de vijftig vensters in de nationale canon hebben er niet voor niets 38 betrekking op Den Haag'. Naam: 'Historische vergissing'!
Tevergeefs.